Система Orphus

Каліхов Михайло Іванович

Дата добавления: 2013-02-12

Каліхов Михайло Іванович
Каліхов М.І.

Виходець з Росії, він обрав місцем свого проживання Кіровоград та живе в ньому вже півстоліття. Учасник Великої Вітчизняної війни, мужній, безстрашний танкіст Михайло Каліхов брав безпосередню участь у звільненні Кіровоградщини від німецько-фашистських загарбників. Багато років Михайло Іванович віддав військовій службі. Вийшовши на пенсію, проводить плідну виховну роботу серед молоді.

У жовтні 1943 року 8-й механізований корпус 5-ї гвардійської танкової армії одним з перших увірвався в південні околиці Кіровограда. Танк лейтенанта Каліхова, долаючи опір ворожої піхоти, прокладав шлях полку. Не встигли танкісти закріпитися в місті, як отримали завдання надзвичайної важливості: здійснити танковий рейд в глибокий тил ворога в район Малої Виски. Мета рейду - не дати можливості фашистам підтягнути резерви до оточених під Кіровоградом своїх військ, вивести з ладу залізничну станцію і військовий аеродром. Зі складним завданням танкісти впоралися на відмінно. Закінчив свій військовий шлях Михайло Каліхов в травні 1945 року на берегах Ельби в районі міста Грабова. Знаючи, що до нього наближаються війська союзників, наше командування поставило завдання бути там першим. Чотири дні танкісти не покидали машин, але все таки випередили американців. Хоча дісталася "першість" не малою кров'ю.

Звільнившись в запас, Михайло Каліхов відразу почав працювати в комітеті сприяння військкомату. Робота з молоддю захопила ветерана, він їй віддається повністю і до сих пір, хоча за плечима - вісімдесят. Він такий же енергійний, невгамовний, хваткий. Зустрічається з призовниками, ділиться з ними спогадами, говорить напутнє слово перед відправкою юнаків в частину. А ще допомагає організовувати музейні кімнати бойової слави при школах. Одна з них активно діє в одинадцятій школі.

Звання Почесного громадянина міста Кіровограда М.І.Каліхову присвоєно рішенням виконкому міської ради від 24 листопада 1999 року. [10][19]

Количество просмотров: 3652


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх