Система Orphus

Гуляницький Трифон Маркович

Дата добавления: 2013-02-07

Гуляницький Трифон Маркович
Гуляницький Т.М.
(1875 -1959)

Трифон Гуляницький народився 2 лютого 1875 року в Єлисаветграді. Син робітника з дитячих літ пізнав непросту працю в ливарному цеху заводу Ельворті . Майже чотири роки довелося служити в царській армії, потім знову працювати на заводі, але вже в Одесі. Опинившись у вирі подій 1905-1907 років Трифон сприймає ідеї соціалістів - марксистів, як вихід з соціальної несправедливості, яку спостерігав в робочій і солдатській середовищах. Почав брати участь в політичних заходах.

З початком Першої світової війни Гуляницький на фронті, а після розвалу старої армії повертається в Єлисаветград, вступає в бойовий загін, яких тоді в місті вистачало. Пізніше стає членом більшовицького військово-революційного комітету.

Влітку 1918 року Гуляницький створює партизанський загін для боротьби з австро-німецькими військами. Пізніше цей загін вливається до складу однієї з червоних дивізій. Після закінчення затяжної братовбивчої війни 1918-1922 років Трифон Маркович переходить на господарську роботу. Він був завідувачем земельного відділу, робітничо-селянської інспекції, керівником тресту, головою виконкому міської ради робітничих і селянських депутатів, директором заводу. Вийшовши на пенсію, займається громадською діяльністю.

Помер Т.М. Гуляницький 1 серпня 1959 року. Звання Почесного громадянина міста присвоєно 30 жовтня 1967 року. [10]

Количество просмотров: 3515


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх