Система Orphus

Кривенко Віталій Єфремович

Дата добавления: 2014-09-09

Кривенко
Кривенко В.Є.
(1937 - 2020)

Кривенко Віталій Єфремович народився 13 серпня 1937 року в місті Кіровограді. Почав свою трудову діяльність в 1959 році художником - оздоблювачем.

З 1976 по 1987 року обіймав посаду головного архітектора міста.

З 1987 по 1991 роки працював головним архітектором виробничого об'єднання «Червона зірка» .

У період з 1991 по 1996 роки обіймав посаду начальника управління містобудування, архітектури, землеустрою та землекористування Кіровоградської міської ради.

З 1996 року по 2012 рік працював в Кіровоградському науковому технічно-лабораторному центрі спеціальних видів робіт у будівництві.

У 2000 році проводиться реконструкція головної пошти в Кіровограді (проект і авторський нагляд архітектор В. Кривенко).

У 2003 році за проектом В.Кривенка встановлений біля хутора Припутні пам'ятний знак на честь козака, філософа, письменника - С. Климовського - автора пісні «Їхав козак за Дуной».

Протягом усієї трудової діяльності Віталій Єфремович поєднує свою безпосередню роботу з архітектурної творчою діяльністю. Він є членом Національної спілки архітекторів України та Українського геральдичного товариства, радник з питань містобудування Кіровоградського науково-технічного центру спеціальних робіт в будівництві.

Він безпосередньо є автором символіки (герба і прапора) міста Кіровограда, Петровського, Вільшанського, Устинівського, Олександрійського та Новоархангельського районів, Нової Праги, Онуфріївки, співавтор створення символіки Кіровоградської області, міст Знам'янки, Олександрії, Світловодська, Бобринця, с. Петрового і восьми районів і семи сіл Кіровоградщини і Лисянського районів Черкащини.

Не менш вагома його діяльність по впровадженню та пропаганди затвердженої символіки Кіровоградщини. Він є автором нагороди до звання «Почесний житель міста Кіровограда», нагороди до Почесну грамоту Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації, медалі лауреата до обласної премії і скульптурних зображень, які вручаються разом з преміями Кіровоградської обласної ради, нагород Добровеличківської райдержадміністрацією та районної ради, ряд спортивних клубів та інших організацій.

В. Кривенко - один з авторів альбому-каталогу «Символіка-Кіровоградщини» виданого в 2002 році і збірника «Символіка адміністративних районів та міст обласного значення Кіровоградщини».

Автор понад 50 проектів споруд соціально-культурної сфери, пам'ятників і об'єктів різного призначення. При безпосередній участі і авторства Віталія Єфремовича в місті Кіровограді споруджені Меморіальний комплекс загиблим воїнам на Фортечних валах, пам'ятник Богдану Хмельницькому , пам'ятник Ангелу - Хранителю і Соборна площа біля нього, архітектурно - скульптурна композиція "Студентство" на площі поруч з Кіровоградським національним технічним університетом і пам'ятники видатним землякам - кіровоградцям: лауреату Нобелівської премії Ігорю Тамму , педагогу і піаністу Генріху Нейгауза , пам'ятник Винниченку В.К. , Пам'ятник Роберту і Томасу Ельворті і інші.

Кривенко В.Є. також є автором пам'ятника Олександру Пашутіну , встановленого на площі біля міської ради, яка оформлена теж за його проектом.

Брав участь в розробці генерального плану міста, проектів детального планування деяких районів.

Як архітектор створював Набережну, вулицю Жовтневої Революції , Фортечні вали і ін.

Є ініціатором створення і автором проектів музеїв М.Л. Кропивницького, О.О. Осмьоркіна .

Віталій Єфремович - заслужений архітектор України. Нагороджений: орденом «За заслуги» III ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Кіровоградської міської ради та виконавчого комітету, відзнакою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги» ІІ ступеня.

Рішенням Кіровоградської міської ради від 09 вересня 2014 року Кривенко Віталію Єфремовичу присвоєно звання «Почесний житель міста Кіровограда». [19][53]

08.03.2018 року стало відомо, що Віталія Кривенка за значний особистий внесок у соціально-економічний і культурно-освітній розвиток України, високий професіоналізм та самовіддачу служінню Українському народові нагороджено: "Орденом" За заслуги "II ступеня" ( газета 21 Канал, №10 (1360), 08.03.2018 р.)

В травні 2020 року помер архітектор та геральдист, почесний громадянин міста Віталій Кривенко, йому було 82 роки. Віталія Єфремовича знали як талановиту та мудру людину, яка дбала про добробут і духовне процвітання рідного краю. Він залишив по собі вагому культурну спадщину. (газета 21 Канал, №22 (1476), 28.05.2020 )

Количество просмотров: 3112


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх