Система Orphus

Самчук Іван Анікіевіч

Дата добавления: 2013-02-09

Самчук Іван Анікіевіч
Самчук І.А.
(? - 1988)

Іван Самчук - народився в селі Спасо-Мажарівка Знам'янського району Кіровоградської області. Після закінчення семирічки у напрямку райкому комсомолу вступив в Зінов'євську кавалерійську школу, а потім його перевели до Бакинського піхотного училища. До війни Іван встиг закінчити військову академію і отримати призначення в Одеський військовий округ. А за кілька днів батальйон капітана Самчука захищав Київ.

У великій битві безсмертною славою покрила себе 13-а гвардійська дивізія, командиром полку якої був Іван Анікіевіч. Незабаром його призначили начальником штабу 32-го гвардійського стрілецького корпусу. Це з'єднання брало участь в Курській битві, звільняло від окупантів Харків, Полтаву, Кременчук. Форсувати Дніпро, корпус почав наступ в Олександрійсько-Знам'янському напрямку, а в січні 1944 року брав участь в Кіровоградській наступальній операції. Бійці корпусу одним з перших увійшли в місто Кіровоград.

Іван Самчук зі своїм корпусом з боями пройшов землею Румунії, Польщі, Чехословаччини. Закінчив бойовий шлях полковника в німецькому місто Торгау, де на берегах Ельба зустрівся з військами союзників. Іван Анікіевіч був чотири рази поранений і стільки ж контужений. Нагороджений орденами чотирьох держав.

Помер 6 грудня 1988 року. Звання Почесного громадянина міста Кіровограда присвоєно 23 березня 1973 року. [10][16]

Количество просмотров: 3200


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх