Система Orphus

Головна » Пам'ятники

Пам'ятник Винниченко В.К.

Дата додавання: 2012-06-08

Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.
Пам'ятник Винниченко В.К.

На площі перед входом в Кіровоградський державний педагогічний університет , між корпусами, встановлений пам'ятник на честь нашого земляка (уродженець Єлисаветграда), українського прозаїка, драматурга, художника, політичного і державного діяча - Винниченко Володимира Кириловича.

Пам'ятник Винниченко В.К. був встановлений 18 вересня 2010 року з ініціативи творчих спілок та наукової громадськості за сприянням міського голови В.Пузакова.

Благодійний кошти надали підприємці Євген Бахмач, Андрій Райкович і депутат Верховної Ради України Ігор Шаров.

Участь в церемонії відкриття першого пам'ятника Винниченку в Україні взяли керівники міста та області, студентська молодь, представники громадськості, народні депутати Юрій Литвин, Володимир Яворівський, Валерій Кальченко, а також заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Винниченко є автором майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР. Саме Володимир Винниченко проголосив 1 Універсал на 2-му військовому з'їзді 23 червня 1917 року і Декларацію Генерального секретаріату - 27 червень 1917 року в пленумі Центральної Ради.

В кінці 1918 початок 1919 року Винниченко виїхав за кордон.

Протягом останніх 25 років свого життя Володимир Винниченко прожив у французькому містечку Мужен, біля Канн, у своєму невеликому будиночку, де займався літературною творчістю і живописом. Більше 20-ти його картин зберігаються в Інституті літератури ім. Шевченко Національної академії наук України (НАНУ).

Літературна спадщина Винниченка В.К. - золотий фонд України. Він є автором першого українського фантастичного роману «Сонячна машина». [16]

Скульптура була відлита на Львівській скульптурній фабриці PikART group. Висота бронзового монумента складає - 3,65 м. Постамент і сходи виконані з граніту.

Автори пам'ятника: архітектор - Кривенко В.Є., скульптор - Цісарик В.О.

Схему розташування пам'ятника можна побачити на мапі:


Переглянути Пам'ятник Винниченко В.К. на мапі більшого розміру.

Кількість переглядів: 3015


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх