Система Orphus

Головна » Пам'ятники

Пам’ятник Нейгаузу Г.Г.

Дата додавання: 2013-04-14

Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу
Пам’ятник Нейгаузу

12 квітня 2013 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника Генріху Нейгауза - україно-російському піаністу і педагогу німецького походження. Відкриття пам'ятника було присвячено 125 - річчю нашого земляка.

Пам'ятник Нейгауза встановлений перед Кіровоградським музичним училищем . Пам'ятник являє собою бронзової бюст, який встановлений на колоні.

В урочистому відкритті взяли участь: губернатор Кіровоградської області Андрій Ніколаєнко, мер Кіровограда Олександр Саінсус .

Фінансування пам'ятника відбулося завдяки добровільним пожертвам музичної громадськості Кіровоградщини.

Ініціатива створення пам'ятника і сам проект належить музичному училищу. Одним з консультантів цього проекту виступала кандидат мистецтвознавець Марина Долгих .

З інтерв'ю Марини Долгих:

«Ми дуже хотіли бачити Генріха Нейгауза юним, натхненним, сповненим мріями про майбутнє, таким, яким його пам'ятали єлисаветградці. Він завжди виступав в оксамитовому костюмі з червоним бантом, рухався дуже енергійно, швидко, не виходив, а вилітав на сцену, схвильованим рухом відкидав русяву шевелюру і так само швидко після виконання зникав зі сцени. Тому важливо було передати цю пристрасть, порив інтелектуала, загального улюбленця. Кілька разів довелося переробляти проект, але вийшло, по-моєму, дуже добре. У всякому разі, Генріх Станіславович сказав, що саме таким вони і представляли діда». (Джерело: «Зеркало Недели. Украина».)

Автори проекту: архітектор - Кривенко В.Є., скульптор - Цісарик В.О.

Коротка біографія:

Народився Генріх Густавович Нейгауз 1888 році в Єлисаветграді. Генріх був самоуком, оскільки він важко сприймав педагогічні методи і піаністичні принципи батька, який був керівником міської музичної школи. Найбільший вплив на творчий розвиток Генріха Нейгауза надали його двоюрідний брат Кароль Шимановський і особливо його дядько Фелікс Блуменфельд. ​​

У 1902 році він дав перший концерт в Єлисаветграді. а в 1904 році давав концерти в Європейських містах. З 1909 року і до початку Першої світової війни Генріх навчався у Віденському університеті музики і виконавського мистецтва.

У 1913 році Нейгауз повернувся в Росію, де через два роки екстерном закінчив Петербурзьку консерваторію. Потім викладав з 1919 по 1922 роки.

З 1935 по 1937 був директором Московської консерваторії.

Перехворівши черевним тифом, деякий час не міг грати і до кінця життя у нього майже не працював мізинець правої руки.

У 1941 році був заарештований за відмову від евакуації, в наслідку провів вісім з половиною місяців у внутрішній в'язниці на Луб'янці. Після клопотання Еміля Гілельса був звільнений і примусово відправлений за Урал. Але вийшовши в Свердловську Г.Нейгауз залишився викладати в консерваторії. Завдяки колективним клопотанням діячів культури, в липні 1944 року повернувся в Москву.

У 1956 році було присвоєно почесне звання Народний артист РРФСР. Він також був нагороджений орденом Леніна і орденом Трудового Червоного Прапора.

Помер 10 жовтня 1964 року в Москві. [17]

Схему розташування пам'ятника можна побачити на мапі:


Переглянути Пам’ятник Нейгаузу Г.Г. на мапі більшого розміру.

Кількість переглядів: 4252


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх