Система Orphus

Головна » Пам'ятники

Пам'ятник Героям Громадянської і Великої Вітчизняної воїн

Дата додавання: 2011-05-02

Пам'ятник на честь героїв Громадянської і Великої Вітчизняної воїн
Пам'ятник на честь героїв Громадянської і Великої Вітчизняної воїн
Пам'ятник на честь героїв Громадянської і Великої Вітчизняної воїн
Пам'ятник на честь героїв Громадянської і Великої Вітчизняної воїн
Пам'ятник на честь героїв Громадянської і Великої Вітчизняної воїн

Пам'ятник присвячений воїнам - героям Громадянської та Великої Вітчизняної воїн. Офіційне відкриття пам'ятника відбулося в 1977 році.

З лівого боку стоїть солдат Громадянської воїни 1918 - 1921 років, з правого боку - солдат ВВВ 1941 - 1945 років. Воїни тримаються за руків'я меча. Посередині можна прочитати напис: "Памяти героев - поклонись. Верности Отчизне - поклянись!". Позаду скульптур стоїть стела (обеліск) обкладена червоними гранітними плитами, що символізує прапор СРСР.

Пам'ятник встановлено в Парку Слави (район Черемушек біляДендропарку і Критого ринку) по вул. Соборній.

Висота пам'ятника становить: скульптурної групи - 4,5 метра, обеліска - 13,0 метрів, а постаменту - 1,4 метра.

Рішенням Кіровоградської Обласною державною адміністрацією №301 від 25 червня 1982 року пам'ятник був узятий на облік, охоронний номер - 960.

Автори пам'ятника:

- архітектори: Кур'ято В., Юр'єв Л.

- скульптори: Дяченко В., Короткевич М.

пам'ятник героям Громадянської та Великої Вітчизняної воїн

Учасники засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при облдержадміністрації прийняли рішення про виведення Пам'ятника Героям Громадянської і Великої Вітчизняної воєн з державного обліку, як пам'ятник культурної спадщини.

На засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко повідомив, що надійшли звернення в яких порушуються питання про аварійно технічний стан та перспективи подальшої експлуатації пам'ятника, а також невідповідності вимогам обліку об'єкта культурної спадщини, який суперечить вимогам Закону України "Про засудження комуністичного і націонал соніалістічного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки".

Тому згідно чинного законодавства об'єкт повинен бути демонтований. Олександр Грабенко запевнив присутніх, що міська рада гарантує - в разі демонтажу роботи будуть проведені максимально обережно, зберігати пам'ятник в належних умовах і в подальшому зможе бути переданий відповідним музейним установам.

За результатами засідання було прийнято рішення звернутися до Міністерства культури України з пропозиціями не вносити пам'ятник Героям Громадянської і Великої Вітчизняної воєн до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. ( за матеріалами сайту - kr-admin.gov.ua)

Схему розташування пам'ятника можна побачити на мапі:


Переглянути пам'ятник на мапі великого розміру.

Переглянути усі пам’ятники на мапі можно тут.

Кількість переглядів: 3844


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх