Система Orphus

Головна » Бібліотеки

Бібліотека ім. Чижевського

Дата додавання: 2011-05-10

Адреса: вул. Велика Перспективна, 24

Телефон: (0522) 32-04-33, 22-65-79

http://library.kr.ua

Режим роботи:

Пн - Пт: з 10.00 до 19.00

Сб, Нд.: з 10.00 до 18.00 (без вихідних)

Бібліотека ім. Чижевського

Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського бере свій початок від першої Єлисаветградської громадської бібліотеки, заснованої 2 лютого 1899 року.

З 1993 року бібліотека носить ім'я видатного земляка, вченого-енциклопедиста, академіка, відомого в світі філософа Дмитра Чижевського. У перший рік існування бібліотека придбала 1173 книг і 1399 отримала в подарунок. З утворенням Кіровоградської області в 1939 році коли бібліотека налічувала в фонді 50 тисяч видань тоді вона отримала статус обласної.

Сьогодні бібліотека ім.Чіжевского - одна з кращих в Україні за наповненістю фонду і змістом роботи. Це сучасне інформаційне, культурно-освітня установа, науково-дослідний, консультативний центр, чий фонд налічує близько 800 тисяч примірників документів, якими користуються більше 30 тисяч читачів.

Особливо цінні видання зібрані у відділі краєзнавчої та рідкісної літератури. Це рукописи давньослов'янською мовою теологічного і світського змісту, стародруки, залишки приватних бібліотек польського композитора К.Шимановського, генерала О.Самсонова, письменника Володимира Винниченка, філософа Д. Чижевського, сімейний архів Флоровських, знаменита книжкова колекція О.Ільіна, видання української діаспори, книги, подаровані бібліотекою Конгресу США, міжнародним фондом "СЕЙБР - СВІТЛО", Посольством Японії в Україні, видатними письменниками і науковцями.

Кожен день в бібліотеку приходять понад 700 користувачів, до послуг яких 750 тисяч документів 43 мовами світу від манускриптів ХV століття до сучасних видань на різних носіях інформації, у відділах та секторах працюють 86 бібліотечних і 36 інженерно-технічних працівників.

В бібліотеці ім. Чижевського проводять міжнародні культурно-освітні семінари і тренінги, читацькі і наукові конференції, презентації книг, зустрічі з літераторами та культурної інтелігенцією.

Бібліотека отримала гранти від Корпусу Миру США, Канадського Фонду Співробітництва, відділу преси, освіти та культури посольства США, міжнародної організації Ротарі Інтернешнл та ін.

8 січня 2014 р. у відділі мистецтв обласної бібліотеки імені Д. Чижевського відбувся вечір пам'яті , присвячений звільненню міста Кіровограда від німецької окупації. Учасникам продемонстрували тематичні фотографії та документи, розповіли про події війни. На вечір були запрошені друзі бібліотеки, учасники проекту «Голоси з війни». ( З матеріалів - газета 21 Канал, №02, 09.01.2014 )

Схему розташування бібліотеки можна побачити на мапі:


Переглянути розташування бібліотеки на мапі більшого розміру

Кількість переглядів: 8541


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх