Система Orphus

Головна » Бібліотеки

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей імені Шевченка

Дата додавання: 2011-05-10

Адреса: вул. Шевченка, 55/22

Телефон: (0522) 22-55-24, 22-45-85

www.librarychl.kr.ua

Режим роботи:

ПН - ЧТ: 10:00-18:15,

ПТ, НД: 10:00-17:00,

СБ - вихідний,

Санітарний день - останній четвер кожного місяця

Бібліотека ім. Бойченко
Бібліотека ім. Бойченко
Бібліотека ім. Бойченко
Библиотека Библиотека

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т.Шевченка - є одним з найвідоміших дитячих закладів міста. Бібліотека являє собою велику колекцію книг для дітей і є методичним центром для всіх дитячих бібліотек регіону.

Точних архівних даних про дату утворення бібліотеки не збереглося. Відомо, що на початку 20-х років ХХ століття в місті була відкрита міська дитяча бібліотека, яка в 1939 році після утворення Кіровоградської області, стала обласною.

В бібліотеці було чотири відділи, в кожному працював один бібліотекар. У роки Великої Вітчизняної війни бібліотека не функціонувала і відновила свою роботу в 1946 році. Бібліотека розташовувалася в приміщенні палацу піонерів. На той час бібліотечний фонд налічував понад 5 тисяч примірників книг і близько тисячі читачів. Поступово фонд бібліотеки збільшується, в 1953 році він вже становив понад 36 тисяч книг, зросла і кількість обслужених читачів-дітей до чотирьох тисяч.

У 1958 році бібліотека отримала нове приміщення, в якому знаходиться і зараз. Воно було побудовано комсомольцями та молоддю Кіровоградщини на честь 40-річчя комсомолу спеціально під обласну бібліотеку для дітей ( за проектом технічного бюро Кіровоградського обласного відділу архітектури - автор К. Сікорського). З цього ж року бібліотека почала носить ім'я дитячого письменника А. Гайдара. Дана будівля є пам'ятником архітектури і знаходиться під охороною держави.

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей
Бібліотека - центральний вхід
(фото: галереї Єлисаветград)
Кіровоградська обласна бібліотека для дітей
Бібліотека - центральний вхід
(фото: галереї Єлисаветград)

Велика заслуга в отриманні нового приміщення для бібліотеки належить Шипілової Валентині Панасівні (1921 - 1984), яка з 1952 році по 1976 рік очолювала заклад. В.П. Шипілова була висококваліфікованим фахівцем, про що свідчать її нагороди: 1967 рік - значок "За відмінну роботу", 1970 рік - медаль "За доблесну працю", 1971 рік - орден "Знак пошани" і пізніше була нагороджена медаллю "Ветеран праці".

Внесок в розвиток обласної бібліотеки для дітей та бібліотечної справи області зробили люди, які займали посаду директора: Демещенко Лідія Іванівна, Михалева Світлана Петрівна.

У 2000 році Кіровоградську обласну бібліотеку ім. А. Гайдара очолює Манжула Таїсія Сергіївна.

Щорічно бібліотека обслуговує понад 12 тисяч читачів, яким видається понад 220 тисяч примірників книг і періодичних видань. Завдяки зручному розташуванню бібліотеки в центрі міста її послугами користуються учні та вчителі шкіл міста, обласного ліцею мистецтв; вихованці дошкільних навчальних закладів для дітей. Крім цього, бібліотека організовує екскурсії та проведення заходів для дітей з сільських регіонів.

Для дітей різних вікових категорій проводиться понад 270 різноманітних заходів на рік, працюють клуби і гуртки за інтересами.

З метою удосконалення спектру бібліотечно-інформаційних послуг в бібліотеці було проведене реорганізацію структурних підрозділів, створено новий відділ впровадження комп'ютерних технологій і забезпечення Інтернет - доступу користувачам. Комп'ютеризація в бібліотеці, де на даний момент функціонує 23 автоматизованих робочих місця, дала можливість: почати роботу зі створення електронних баз даних і взяти участь в корпоративних бібліотечних проектах; забезпечити доступ юним користувачам бібліотеки до ресурсів всесвітньої мережі Інтернет; відкрити бібліотечний WEB-сайт; розширити і підвищити якість видавничої та методичної продукції бібліотеки. Крім цього, удосконалення форм роботи з користувачами сприяв введення в практику роботи закладу заходів з використанням сучасних мультимедійних технологій. За допомогою електронних баз даних і надання безкоштовного Інтернет-доступу працівники бібліотеки значно розширили можливості задоволення запитів користувачів, виконання різноманітних бібліографічних та фактографічних довідок. Але без сумніву, якісного задоволення запитів дітей і підлітків, допомагає книга в її традиційному вигляді. Саме тому фахівці бібліотеки намагаються поповнювати фонд новинками художньої та навчально-пізнавальної літератури для дітей, а також здійснюють для читачів підписку різноманітних газет і журналів. На сьогодні бібліотечний фонд налічує понад 173,0 тис. Примірників і 170-180 назв періодичних видань на рік.

Систематично проводяться маркетингові та соціологічні дослідження, здійснюється постійний аналіз і прогноз діяльності бібліотек для дітей області, що дає можливість визначити нові напрямки і підходи до організації їх роботи.

Облрада знову не підтримала ініціативу колективу обласної дитячої бібліотеки імені А. Гайдара про перейменування закладу на бібліотеку імені Т. Шевченка. ( газета 21 Канал, №16, 16.04.2015 р. )

Влітку 2015 року обласна рада перейменувала Кіровоградську обласну бібліотеку для дітей імені Гайдара на "імені Шевченка".

Схему розташування бібліотеки можна побачити на мапі:


Переглянути розташування бібліотеки на мапі більшого розміру

Кількість переглядів: 8968


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх