Система Orphus

Головна » Навчальні заклади

Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Дата додавання: 2011-05-11

Адреса: вул. Шевченко, 1

Телефон: (0522) 22-18-34

www.kspu.kr.ua

Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко
Кіровоградський державний педуніверситет ім.Вінніченко

Одним з найстаріших і найпрестижніших навчальних закладів Кіровоградщини є Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка , початок якого поклало відкриття в 1881 році восьмого додаткового педагогічного класу при громадської жіночої гімназії міста Єлисаветград.

Урочисте закладання приміщення жіночої гімназії відбулося в квітні 1902 року, а офіційне відкриття - 11 квітень 1904 року. Нова гімназія була побудована на 900 учениць. Будівля мала ліпну роботу, яка була зроблена з великим смаком і витонченістю. Будівництво обійшлося місту в 240 тисяч і будувалася архітектором Кішкіним ( газета 21 Канал, №24 (1 322), 15.06.2017 р. ).

Його випускники ставали вчителями початкових шкіл або займалися "вільною практикою".

Влітку і восени 1918 року діячі Єлисаветградського міського земства і товариства "Просвіта" почали вимагати від уряду розв'язання про відкриття в місті Єлисаветград педагогічного вузу. Але реалізація цих планів були зроблені лише завдяки великій підтримці нашого земляка - Володимира Винниченка .

Першим реальним кроком зі створення вищого педагогічного закладу в місті стало відкриття 1 червня о 1921 році вищих педагогічних курсів , які готували вчителів для початкових шкіл.

У 1925 році педагогічні курси були реорганізовані в Зінов'євський педагогічний технікум , який продовжував підготовку вчителів для початкової школи. Бракувало коштів, обладнання і кабінетів. У 1927 році педагогічний технікум отримав приміщення колишньої громадської жіночої гімназії, яке стало рідним домом для багатьох поколінь випускників університету. ( Архітектор будівлі жіночої гімназії - Олександр Лишневський )

Реорганізація системи освіти, яке почалося 1929 році, привела до утворення в складі педагогічного технікуму перших факультетів, що поклало початок його перетворення в інститут соціального виховання з трирічним терміном навчання.

01 жовтня 1930 року Рада Народних Комісарів УСРР ухвалила офіційну постанову про відкриття інституту народної освіти, який складався з чотирьох факультетів: техніко-математичного, агробіологічного, історико-економічного і літературного. Було створено п'ять кафедр: математики, біології, історії, педагогіки, української мови та літератури. В інституті працювало 26 викладачів і навчалося понад 300 студентів.

У 1933 році інститут соціального виховання реорганізується в педагогічний інститут з фізико-математичним і хіміко-біологічним факультетами.

У 1935 році на базі Кіровоградського педінституту утворюється учительський інститут з дворічним терміном навчання. На цей час існувало вже 9 кафедр, на яких працювали 54 викладача.

У вересні 1937 року при учительському інституті було організований третій факультет - мови і літератури з двома відділами: російським і українським. На той час у вузі вже навчалося 530 студентів. Кіровоградський інститут в довоєнні роки перетворився на великий навчальний комплекс, що складався з стаціонарного та заочного педагогічного і вчительського інститутів і вечірнього вчительського інституту. У ньому діяло 12 наукових кафедр і налічувалося 62 особи професорсько-викладацького складу. Інститут мав один навчальний корпус, 5 лабораторій, 9 навчальних кабінетів, бібліотеку з фондом в 80 тисяч томів, ботанічний сад з оранжереєю.

В січні 1944 року Кіровоград був звільнений від німецько-фашистських загарбників. Відразу ж починається відновлення педагогічного інституту, який зазнав значних збитків: розбите і пограбовано навчальні кабінети, лабораторії розкрадено і спалено книги з вузівської бібліотеки, зруйновані обидва корпуси студентських гуртожитків. Загальна сума збитків становила понад 6 мільйонів рублів. Приміщення інституту (в минулому жіноча гімназія) було обладнано під госпіталь.

Заняття почалися вже 25 березня в 1944 році, 382 студента знову сіли за парти.

У лютому 1949 року з нагоди 150-річчя від дня народження О.С. Пушкіна його ім'я було присвоєно Кіровоградському державному педагогічному університету.

У вересні 1949 року в кіровоградському педагогічному інституті імені О.С. Пушкіна відкрито факультет англійської мови. На новому факультеті розпочали навчання 60 студентів.

Повідомлення про відкриття факультету
газета "Кіровоградська правда", 07.09.1949 р., № 176, інв.№ 149, арк.10 зв.
(фото з державного архіву Кіровоградської області)

У 1955 році здійснено останній випуск вчителів за дворічним терміном навчання, і вуз перейшов на підготовку кадрів з вищою освітою за навчальними планами педагогічного інституту. ВНЗ почав розростатися, будувати нові навчальні корпуси, гуртожитки, відкривати лабораторії.

У 1982 році коли колектив інституту став переможцем соціалістичного змагання серед вищих педагогічних закладів СРСР.

У 1983 році в інституті було відкрито факультет іноземних мов.

У 1992 році Кіровоградському державному педагогічному інституту присвоєно ім'я Володимира Кириловича Винниченка .

4 квітня 1997 року Постановою Кабінету Міністрів України Кіровоградському державному педагогічному інституту був присвоєно статус державного педагогічного університету .

З травня 2003 року по квітень 2005 року посаду ректора займав доктор педагогічних наук, професор Валерій Вікторович Радула.

У листопаді 2005 року на посаду ректора університету був обраний доктор філологічних наук, професора Клочека Григорія Дмитровича. У грудні 2010 року ректором університету був обраний кандидат педагогічних наук, профессоа Віталія Івановича Завіну, який трагічно загинув. У липні 2011 року ректором КДПУ став доктор філологічних наук, професор Олег Анатолійович Семенюк.

Семенюк Олег Анатолійович
Семенюк О.А.

На сучасному етапі метою освітньої діяльності Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка є підготовка фахівців нового покоління з рівнем освіти, гідним кращих вищих навчальних закладів світу.

За останні роки університет здобув широке визнання і авторитет серед абітурієнтів, педагогічної і наукової спільноти.

Навчання здійснюється за ступеневою системою освіти бакалавр-спеціаліст-магістр.

В університеті є денна, заочна та екстернів форма навчання.

5 - 7 жовтня 2012 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Війна 1812 року в контексті вітчизняної та європейської історії», присвячена 200-річчю Вітчизняної війни 1812 року. Організаторами конференції були Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В. Винниченко, Посольство РФ в Україні, Представництво Росспівробітництва в Україні та Кіровоградська обласна державна адміністрація. У роботі наукової частини даного форуму, що проходила в будівлі Кіровоградського педагогічного університету 6 жовтня 2012, взяло участь близько 30 науковців, викладачів, педагогів, учнівська молодь та студенти з Москви (Державний Історичний музей Росії і Державний військово-історичний музей «Бородіно») , Києва (Інститут історії України НАН України, Слов'янська гімназія та Товариство російських співвітчизників «Батьківщина»), Вінниці (міська філія Міжнародної Академії управління персоналом та Державний університет ім. М. Коцюбинського), Херсона (Державна Морська академія України), Львова, Умані, Білій Церкві, Золотоноші та Кіровограда. ( За матеріалами: Сайта ЦАРСКIЙ КIЕВЪ.)

В квітні 2015 р студенти КДПУ отримали титул переможця Універсіади України з художньої гімнастики, яка проходила в Кіровограді ( газета 21 Канал, №17, 23.04.2015 )

Відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", "Про вищу освіту", "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", постанови Верховної Ради України від 14.07.2016 № 1468, згідно з рішенням колективу університету і наказом Міністра № 467 від 27.03.2017 р Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка перейменований в Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка (ЦДНУ) .

ЦДПУ - вищий навчальний заклад в якому факультет історії та права вважається одним з великих і престижних . На факультеті створені всі необхідні умови для підготовки фахівців.

Тепер одна з провідних кафедр факультету - кафедра філософії і політології відкриває для бакалаврів престижну магістратуру: «Міжнародні відносини, громадські комунікації, релігійні студії» . Престижна магістратура була відкрита по сприянню народного депутата К.Яриніча, який особисто вів переговори з Міністерством освіти. (газета 21 Канал, №21 (1371), 24.05.2018 )

Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами з нагоди Дня Соборності України. Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» присвоїли завідувачеві кафедри ЦДПУ імені Володимира Винниченка, доктору юридичних наук, професорові Євгену Соболю. (газета 21 Канал, №5 (1511), 28.01.2021)

18 серпня 2021 року в обласному центрі відбулась прес-конференція ректора Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Євгена Соболя. Він повідомив про нововведення щодо структури вишу, розповів про найближчі плани й перспективи розвитку університету, партнерство з об’єднаними територіальними громадами та про практичну реалізацію ідеології студентоцентризму в ЦДПУ.

За словами Соболя, замість восьми факультетів функціонуватимуть п’ять. Відповідне рішення попередньо було одноголосно прийнято на засіданні Вченої ради: фізико-математичний і природничо-географічний факультети об’єднають у факультет математики, природничих наук та технологій. Факультет філології та журналістики, разом із факультетом іноземних мов, стане факультетом філології. Мистецький факультет і факультет педагогіки та психології після запровадження змін стануть факультетом педагогіки, психології та мистецтв. Факультет історії та права носитиме назву факультет історії, бізнес-освіти та права. Факультету фізичного виховання вказані зміни не торкнулися. (газета 21 Канал, №35 (1541), 26.08.2021)

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про відзначення державними нагородами України працівників Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка".

За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 100-річчя від заснування Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили доцента кафедри української мови та журналістики Ольгу Крижанівську, завідувача кафедри перекладу, прикладної та загальної лінгвістики Ларису Ярову.

Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагородили доцента кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання Юлію Бохан. Звання "Заслужений діяч науки і техніки України" присвоїли завідувачеві кафедри математики, статистики та інформаційних технологій, доктору фізико-математичних наук, професорові Ользі Авраменко. Званням "Заслужений працівник культури України" нагороджені в.о завідувача кафедри мистецької освіти Тетяна Стрітьєвич та директор бібліотеки Ольга Шульга.

"Заслуженим працівником освіти України" став завкафедрою педагогіки та менеджменту освіти Валерій Радул. Також звання "Заслужений працівник фізичної культури і спорту України" отримав декан факультету фізичного виховання Анатолій Турчак. (газета 21 Канал, №49 (1555), 02.12.2021)

Схему розташування навчального закладу можна побачити на мапі:

Кількість переглядів: 12176


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх