Система Orphus

Головна » Навчальні заклади

Кіровоградський національний технічний університет

Дата додавання: 2011-05-11

Адреса: просп. Університетський, 8

Телефон: (0522) 55-93-13, 59-74-96, 55-92-34, 55-92-53

E-mail: rector@kntu.kr.ua

www.kntu.kr.ua

Кіровоградський національний технічний університет
КДТУ
КДТУ
КДТУ
КДТУ

Історія університету бере свій початок з квітня 1929 року, коли в м.Зінов'євськ, в умовах прискореної індустріалізації країни, був створений вечірній індустріальний інститут робочого сільськогосподарського машинобудування . Інститут розташувався в приміщенні колишнього земського реального училища. На даний момент там - Кіровоградський машинобудівний коледж КНТУ.

Директором новоствореного інституту було призначено Сергія Гнатович Воробйов. Істітут готував інженерні кадри для виробництва сільськогосподарських машин. Станом на 01 грудня 1930 року в інституті навчалося 212 студентів. Навчальний процес забезпечували 30 викладачів, серед яких були 3 професора і 18 доцентів. Інститут започаткував підготовку аспірантів.

30 грудня 1930 року відбувся перший випуск інженерів, які навчалися за скороченою програмою з урахуванням попередньої підготовки в технікумах. Двадцять одному випускникові було присвоєно кваліфікацію інженера-механіка.

Інститут проіснував недовго. 26 лютого 1933 року Народна комісаріат важкої промисловості СРСР видав наказ про його ліквідацію. Уже на той час вуз підготував близько 350 фахівців.

В травні 1956 року, згідно з наказом Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти СРСР, на базі Кіровоградського технікуму сільськогосподарського машинобудування було організовано вечірнє відділення Харківського політехнічного інституту. З розвитком матеріальної бази та створенням кваліфікованого науково-педагогічного колективу в 1962 році відбулася реорганізація Кіровоградського вечірнього відділення у філію Харківського політехнічного інституту з організацією підготовки фахівців за денною та вечірньою формами навчання.

09 червня 1967 року за наказом Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти України був створений Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування . Який за роки свого існування підготував для народного господарства близько 30 тисяч фахівців.

В останні роки в умовах економічної кризи колектив вузу ефективно працював над питаннями розгортання нових напрямків підготовки фахівців, впровадження нових навчальних технологій, комп'ютеризації навчального процесу, підготовки власних науково-педагогічних кадрів. Все це сприяло тому, що інститут досяг найвищого ІV рівня акредитації освітньої діяльності.

Результатом плідної роботи колективу Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування стала Постанова Кабінету Міністрів України за № 1972 від 14.12.1998 року про реорганізацію навчального закладу в Кіровоградський державний технічний університет .

З огляду на загальнодержавне і міжнародне визнання результатів Кіровоградського державного технічного університету, його вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, Президент України Л.Д. Кучма своїм Указом від 5 березня 2004 року надав університету статус національний .

Сьогодні Кіровоградський національний технічний університет - потужний навчально-виховний і науковий центр України. Він має добре розвинені зв'язки з машинобудівними заводами та об'єднаннями України, підприємствами агропромислового комплексу, транспорту, будівництва, електропостачання, фінансово - банківськими установами і приватними фірмами, для яких готує фахівців.

Бібліотека університету налічує більше 500 тис. примірників книг, в тому числі близько 10 тис. примірників періодики. До послуг студентів - три читальні зали, а також зал періодики, абонементи навчальної літератури для молодших курсів, навчальної літератури для студентів старших курсів, абонемент художньої літератури.

Університет має широкі міжнародні зв'язки з навчальними закладами та науковими центрами Росії, Болгарії, Швейцарії, Чехії, Бельгії, Куби, Франції, Англії, Німеччини та ін. До навчального процесу залучаються представники Корпусу миру США. На даний момент в університеті навчається 95 студентів з 14 країн далекого зарубіжжя, а за період його існування підготовлено понад 550 фахівців для 65 країн світу.

Крім освітньо-професійної діяльності, університет виконує функції науково - методичного центру з питань сільськогосподарського машинобудування, електроенергетики, екології, автоматики, економіки та ін. Як єдиний в регіоні вищий навчальний заклад, який забезпечує кадрами промисловість і сільське господарство, університет виконує і координує наукові дослідження в межах регіону, здійснює оперативну перепідготовку фахівців за необхідними напрямками.


План-схема території Кіровоградського національного технічного університету

1 - Навчальний корпус №1

2 - Навчальний корпус №2

3 - Перехід між корпусами

4 - Бібліотека

5 - Спортивний зал

6 - Актовий зал

7 - Вестибюль

8 - При університетський майданчик

9 - Будівля адміністративно-господарської частини

10 - Інформаційно-обчислювальний центр

11 - Кафедра будівельних та дорожніх машин

12 - Кафедра сільськогосподарського машинобудування

13 - Їдальня

14 - Спортивні майданчики

15 - Кафедра експлуатації і ремонту машин

16 - Кафедра загального землеробства

17 - Кафедра екології та охорони природного середовища

18 - Майстерня

19 - Територіально-транспортна служба

20 - Гуртожиток №1

21 - Гуртожиток №2

22 - Гуртожиток №3

23 - Гуртожиток №4

24 - Дослідне поле

25 - Дирекція студентського містечка

26 - Медпункт

27 - Санаторій-профілакторій

28 - Кафедра міжнародної економіки

В центральноукраїнським національному технічному університеті урочисто відзначили 50-ту річницю з дня створення факультету сільськогосподарського машинобудування. Півстоліття тому - 9 червня 1967 року, що під час організації Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування на базі Кіровоградської філії Харківського політехнічного інституту був створений факультет - сільськогосподарського машинобудування (газета 21 Канал, №24 (1322), 15.06.2017)

Схему розташування навчального закладу можна побачити на мапі:


Переглянути Кіровоградський національний технічний університет на мапі більшого розміру

Кількість переглядів: 9576


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх