Система Orphus

Дата додавання: 2011-05-31

Адреса: вул. Чміленка, 90/40

Телефон:

(0522) 22-64-76, 24-69-44, 32-04-29, 24-32-31

Режим роботи:

ВТ - ПТ, НД: 10:00-15:00,

ПН, СБ - вихідний

Синагога
Синагога
Синагога
Синагога
Синагога
Синагога

Якщо вірити архівним документам, то в 1922 році в Єлисаветграді налічувалося 14 синагог: Головна, Хоральна, Пермська, Кущівська, Нижньо-Биковська, Кравецька, Малярська, Литовська, Біла, Червона, Синя, Бесгамедрін, Хоівенціон і Нейш-Гаміта. [59]

Сучасна Синагога (можна зустріти й інші її назви - Головна синагога, Велика синагога) знаходиться в центральній частині міста, побудована на місці старої (1853 роки) синагоги, яка була зруйнована в 1895 році через аварійність конструкції.

В 1895 - 1897 роках побудована існуюча «головна синагога» за проектом архітектора Олександра Львовича Лишневського на гроші єврейської громади.

На той час євреї становили п'яту частину його жителів (близько 25 тис.) і були великою громадою міста.

Оригінальна споруда будівлі виконано в характерному еклектичному стилі кінця ХІХ століття з романтичним напрямком мавританського стилю. Спорудження синагоги належить до відомої спадщини архітектурної школи еклектики в Україні.

За радянських часів (20-ті роки ХІХ століття) в приміщенні міської синагоги розміщувався клуб Калініна, потім на багато років будівля стала Будинком культури заводу "Гідросила", іноді тут демонструвалися раритетні фільми. Саме в цих стінах зародився, досяг майстерності і підкорив світ славнозвісний танцювальний ансамбль "Ятрань".

Після Великої Вітчизняної війни синагога була закрита оскільки будинок перебував в аварійному стані.

В кінці 1980-х років представники єврейської громади Кіровограда вперше порушили питання про повернення будівлі синагоги, яке було у них відібрано. У вересні 1991 року міська влада передала єврейській релігійній громаді будівлю синагоги. У 1994, через три роки, була зареєстрована Кіровоградська єврейська громада .

Кіровоградська синагога сьогодні є культурним та благодійним осередком міста. Вона володіє старовинними метричними синагогальної книгами.

На базі синагоги функціонує Кіровоградський єврейський благодійний центр "ХЭСЭД ШЛОМО". Призначення центру: надавати різні види допомоги всім верствам населення міста і його периферії.

В центрі діє музей "Євреї Єлисаветграда" , в якому відображена історія євреїв міста, починаючи з XVIII століття і до наших днів.

Рішенням Кіровоградською обласною державною адміністрацією №792-р від 28 грудня 2004 року споруда була взято на облік, охоронний номер - 11-кв.

Схему розташування церкви можна побачити на мапі:


Переглянути Синагогу на мапі більшого розміру

Кількість переглядів: 6634


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх