Система Orphus

Головна » Підприємства

ПрАТ "ШФ "Зорянка"

Дата додавання: 2011-07-21

Адреса: вул. Маланюка, 2

Телефон: +38 (0522) 22-97-13, 24-26-22

http://zoryanka.org.ua

ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»
ШФ «Зорянка»

Кіровоградська швейна фабрика «Зорянка» - одне з найбільших сучасних швейних підприємств в Україні.

Єлисаветградська швейна фабрика було засновано 8 червня 1922 році і розташовувалося в невеликому двоповерховому будинку на розі вулиць Леніна (нині - Дворцова) і Карла Маркса (нині - Велика Перспективна ). Матеріальною базою для розгортання виробничої і господарської діяльності послужила майстерня по ремонту військового одягу. Чисельність становило 10 майстрів і 10 швейних машин, а також приватні майстри, яким запропоновано було перейти працювати на фабрику зі своїми ремісничими машинами. Цехів і бригад тоді ще не було. Першим директором фабрики був призначений Ланцман Абрам Львович який керував підприємством до 1934 року.

Лацман Абрам Львович
Лацман Абрам Львович

До 1 січня 1923 на підприємстві було 30 майстрів-швейників, які працюють індивідуально за індивідуальними замовленнями і 35 швейних машин: 16 і 31 класу. У цьому ж році були організовані цехи: закрійного - 6 осіб, швейний - 35 осіб.

Наприкінці 1926 року розпочався впроваджуватися потоковий метод шиття, що дозволило значно збільшити продуктивність праці.

01 березня 1927 року колектив швейної фабрики перейшов в нову будівлю яке розташовувалося на розі вулиць Карла Либнехта (нині - вулиця Преображенська ) і Карла Маркса (в районі колишнього «Дитячого світу»). Тепер все вироби фабрики шилися потоковим методом. Поступово збільшувалася кількість працюючих, купувалося нове обладнання. Швейна фабрика отримувала замовлення з Москви, Ленінграда, Харкова, Одеси та інших міст країни.

В середині 1929 року в склад фабрики увійшла панчішна фабрика в складі 80 чоловік і стала одним з цехів швейної фабрики.

На початку 1930 року до складу фабрики ввійшла гудзикова фабрика на правах Гудзикові цеху, в якому було 200 робітників і 10 верстатів.

1931 - 1941 роки для швейної фабрики був періодом збільшення випуску продукції, збільшення асортименту і поліпшення якості виробів, які випускалися.

З 1934 року фабрику очолює директор Михайло Ісаакович Фільштейн, який керував близько 30 років.

Фільштейн Михайло Ісаакович
Фільштейн Михайло Ісаакович

Під час Великої Вітчизняної війни як і багато будинків в місті, фабрика була зруйнована. Відновлення велося силами робітників підприємства, їх було 29 чоловік.

18 січня 1944 роки (через тиждень після звільнення міста) фабрика почала випускати продукцію - військове обмундирування, медичні і маскувальні халати.

Десь в 1948 році швейну фабрику назвали «Імені 30-річчя ВЛКСМ».

1949 - 1958 роки для колективу швейної фабрики характеризується ритмічною роботою, щоденним виконанням і перевиконанням виробничих планів. Одночасно йшло будівництво нового виробничого корпусу фабрики.

фабрика 1959
1959 рік

У 1959 - 1960 року швейна фабрика «Імені 30-річчя ВЛКСМ» перейшла в новий виробничий корпус, в якому знаходиться і зараз.

фабрика
Біля швейної фабрики, 1960 рік
(фото галереї Єлисаветград)
фабрика
У цеху швейної фабрики, 1963 рік
(фото галереї Єлисаветград)
фабрика
Швейна фабрика, 1963 рік
(фото галереї Єлисаветград)

З 1970 року швейна фабрика входить до складу Київського виробничого швейного об'єднання «Спецодяг» держкорпорації «Легтекс» України.

Штат значно збільшився на більш ніж 2 тисячі працівників, які почали працювати в 2 зміни. Тоді ж асортимент «швейки» значно розширився. Дитячі речі, чоловічі костюми, дошкільні та ясельні пальто, плюшеві жакети, хімзахист на замовлення міністерства оборони шили та інше. Працювали в основному з вовняними тканинами.

Кіровоградська швейна фабрика «Спецодяг» була однією з кращих фабрик в Україні з пошиття жіночих зимових і демісезонних пальто. Вона постійно займала друге місце в республіканському рейтингу після киян. Фабрика була єдиним швейним підприємством в області, коли двом їх виробам привласнили державний знак якості, що означає річ, знаходиться на рівні кращих вітчизняних і світових зразків.

Знак якості

Швейна фабрика тоді орієнтувалася виключно на внутрішній ринок, кіровоградські вироби були затребувані у всіх областях України. Основними покупцями виступали фірма «Одяг» та система облспоживспілки, заключали прямі договори з універмагами. Були в той час і справжні покази мод.

В 60-х роках фабрику очолює директор Палійчук Омелян Олексійович.

Палійчук Омелян Олексійович
Палійчук Омелян Олексійович

У 70-х роках підприємство «Спецодяг» вийшло в лідери легкої промисловості України.

З 1976 року фабрику очолює Курбатов Володимир Ілліч.

Курбатов Володимир Ілліч
Курбатов В.І.

Йому тоді було всього 38 років, і серед керівництва підприємств легкої промисловості країни він став наймолодшим директором найбільшого об'єднання.

01 квітня 1977 року Курбатова призначають генеральним директором Кіровоградської швейної фабрики. [26]

З 1970 по 1992 роки Кіровоградська швейна фабрика стала найбільшим в Радянському Союзі підприємством з виготовлення спецодягу для служб хімічного захисту міністерства оборони, внутрішніх справ СРСР і штабів цивільної оборони.

З 1994 року підприємство починає працювати на давальницькій сировині з німецьким підприємством «Йоган Харьюнг». Виконує замовлення фірм з Німеччини: «Октавія», «Ла ВІ», «Хеко», «Артлендер».

У 1994 році Володимир Курбатов зібрав трудовий колектив і оголосив конкурс на нову назву підприємства, оскільки назва «Спецодяг» йому не подобалося. Було запропоновано багато варіантів: «Степівчанка», «Ятраночка», «Лада», але більшість співробітників проголосувало за «Зорянку». Автором цієї назви була інженер-конструктор Надя Щітковская, вона зараз на заслуженому відпочинку.

Згідно з наказом Державного комітету України з легкої і текстильної промисловості №189 від 19 вересня 1994 року Кіровоградську швейну фабрику перетворено в Товариство з обмеженою відповідальністю «Кіровоградська швейна фабрика «Зорянка», скорочено - ВАТ «КШФ «Зорянка» .

1994 - 2008 року налагоджуються надійні відносини з німецькими, голландськими, американськими, французькими, англійськими фірмами.

колектив
(Фото: 4 мая 1998)

колектив
4 поток
(Фото: Октябрь 2003)

Сьогодні швейна фабрика «Зорянка спеціалізується на виробництві жіночого одягу: напівпальто, курточок, жакетів, брюк, спідниць, суконь та інших. Швейна фабрика працює за давальницькою схемою, навіть фірмового кіровоградського ярлика на речах немає. Кіровоградська швейна фабрика гідно конкурує з провідними зарубіжними фірмами, відправляє свою продукцію в десятки країн Європи і за океан.

Щодня виготовляється понад 2 тисячі сучасних модних швейних виробів.

Фабрика «Зорянка» за рік виробляє близько 500-600 тисяч одиниць продукції.

На підприємстві працює близько 700 осіб, в основному жінки.

Швейне підприємство використовує передові технології. З 2005 року запроваджено автоматичний розкрійний комплекс INVESTRONIKA. Практично всі операції які пов'язані з розрахунками використовуються із застосуванням комп'ютерної техніки. Все це дало можливість швейної фабрики «Зорянка» працювати з давальницькою сировиною таких відомих іноземних фірм, як «MONTANA» (Німеччина), «LENER CORDIER» (Франція), «MARKS & SPENCERS» (Англія).

Сьогодні фабрика стала настільки привабливою для иностанцев, що їх вже не потрібно шукати, вони самі приїжджають до Кіровограда і стають в чергу зі своїми замовленнями. Тепер «Зорянка» вибирає кращих замовників.

За вагомий внесок у розвиток легкої промисловості, збільшення випуску високоякісної продукції Курбатову В.І. указом президента України від 12 червня 1998 року присвоєно почесне звання «Заслужений працівник промисловості України». Указами президента України був нагороджений орденами «За заслуги» III і II ступеня. А 3 вересня 2009 роки за видатні заслуги перед суспільством нашого міста Курбатову В.І. було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кіровограда» .

За всю історію існування фабрики її очолювали п'ять людини. Кожен директор заслужив глибоку повагу і любов працівників фабрики, тому що вони були вихідцями з робітничого класу.

З 01 квітня 2013 року посада директора виконує Пустовіт Віра Олексіївна.

фабрика
Біля швейної фабрики, 15.09.2018

З 22 квітня 2019 було змінено назву підприємства на ПрАТ "ШФ "Зорянка".

Кількість переглядів: 13023


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх