Система Orphus

Головна » Пам'ятники

Пам'ятник гвардійському міномету «Катюша»

Дата додавання: 2011-05-01

пам’ятник Катюша
08.01.1974 год
(фото Державного архіву Кіровоградської області)

Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»

Пам'ятник Гвардійському міномету «Катюша» ( офіційна назва - Пам'ятник радянським артилеристам ) був відкритий в морозний ясний день 08 січня 1974 р. на честь 30 річниці визволення Кіровограда від нацистських загарбників.

Пам'ятник розташований по вулиці Короленка біляАвтовокзала №1.

Пам'ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»
Пам’ятник «Катюша»

Одна з таких гвардійських мінометів «Катюша» брав участь в розгромі фашистів на кіровоградській землі ( P.S. Під час війни німці називали таку установку «Ванюша» ).

Кіровоградська «Катюша» представляла собою ракетну пускову установку 132 мм снарядів (БМ-13), змонтовану на базі шасі вантажівки ЗіС-5. Але справа в тому, що під час Великої Вітчизняної війни не існувало БМ-13 на шасі ЗІС-5. Перші серійні БМ-13 («Катюші») виготовлялися на базі шасі вітчизняного шести колісного вантажівки підвищеної прохідності ЗІС-6.

Тому в 2010 році пам'ятник тимчасово був відданий Кіровоградській громадській організації «Автоветеран» для реставрації та відновлення історичної правди. У процесі реставрації «Катюші» від знятої з постаменту машини залишили лише раму, додали другий задній міст, зробили суцільнометалеву кабіну (замість дерев'яної), замінили крила: на серійних вантажівках ЗІС-6 початку війни ставили не квадратні, а круглі крила, зазнала змін ракетна установка і механізм її кріплення до шасі, так як колишня ракетна установка явно не воєнних років, а зразка приблизно 1950-х років.

5 травня 2010 було офіційне відкриття відновленого пам'ятника гвардійському міномету "Катюша".

Над відновленням історичного вигляду БМ-13 працювала організація «Автоветеран», клуб любителів стендового моделізму FMC, а також студенти і співробітникиКіровоградського машинобудівного коледжу.

Студенти при відновленні Катюші

Тепер Кіровоград є єдиним міст на Україні, де встановлений пам'ятник справжньою "Катюші" , оскільки всі інші подібні пам'ятники тільки муляжі.

Цікавий факт, одним з головних розробників реактивних мінометів - славнозвісний "Катюш" є військовий інженер і випускник Єлисаветградської громадської гімназії - Георгій Еріхович Лангемак . Трагічна доля його спіткала, він був розстріляний в 1938 році як "німецький шпигун". Швидше за все зіграло те, що батько Георгія був німцем за походженням, і Г.Лангеман був одружений з Оленою Камнєва - доньці колишнього начальника Єлисаветградського кавалерійського училища, генерал-майора Петерса. Реабілітували нашого земляка в 1955 році, але офіційно визнали це лише в 1991 році, коли Георгія Еріхович посмертно удостоїли звання Героя Соціалістичної Праці. [17][63]

Георгій Еріхович Лангемак
Лангемак Г.Е.
(1898 - 1938)

Рішенням Кіровоградською обласною державною адміністрацією №301 від 25 червня 1982 року пам'ятник був узятий на облік, охоронний номер - 957.

Автори пам'ятника :

- скульптури : Л.Є. Растригіна, А.Ю. Мацієвський.

- архітектор - А.Л. Губенко.

Схему розташування пам'ятника можна побачити на мапі:


Переглянути пам'ятник на мапі великого розміру

Переглянути усі пам’ятники на мапі можно тут.

Кількість переглядів: 6326


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх