Система Orphus

Дата додавання: 2011-06-30

Перша назва вулиця - Безпопівська, оскільки тут в західній частині міста оселилася громада так званих «безпоповцев», переселенці з Чернігівської губернії і Польщі.

Продовженням Безпопівської вулиці була Васильєвська названа в честь організатора громади Феодосія Васильєва.

Згідно заяви від 7 серпня 1895 року земського гласного Павла Зеленого, який просив перейменувати вулицю Безпопівської на Абазевську, на честь Миколи Савовича Абази херсонського губернатора. Однак його клопотання залишили без задоволення.

Згідно з газети «Голос Юга» за 6 січня 1910 року, було опубліковано наступна замітка: «Начальник губернии утвердил постановление городской думы о наименовании Беспоповской улицы и части Успенской улиц до собора – улицей имени Н.В. Гоголя».(газета 21 Канал, №19 (1317), 11.05.2017 р.)

Але інше джерело говорить, що в 1909 році в зв'язку зі сторіччям від дня народження письменника Миколи Васильовича Гоголя, Безпопівську і Васильєвську вулиці об'єднали в одну і дали їй назву - вулица Гоголя.

Портрет Гоголя Миколи Васильовича
Гоголь М.В.
(1809 - 1852)

У 1929 році з нагоди 120-річчя від дня народження М.В. Гоголя, вулицю продовжили за рахунок Успенської. І це єдина вулиця в місті, яка «поглинула» в себе чотири вулиці (Безпопівську, Васильєвська, Успенську, Гоголя).[12]

На одному з будинків встановлена ось така пам'ятна табличка. Подивившись на неї можна відразу знайти історичне невідповідність у даті перейменування вулиці.

Пам’ятная табличка

Неподалік від будинку де встановлена перша пам'ятна табличка, можна побачити ще одну пам'ятну табличку.

Пам’ятная табличка

На вулиці збереглися ряд будинків про яких можна з упевненістю сказати, хто в них проживав. Будівля, в якій розташована Фортечна (колишня - Кіровська) райрада, колись належав купцеві Івану Бабакіну, який мав магазин церковних предметів. Будівля №38 належало купцеві Миколі Іванову, який в 1908 - 1911 роках був міським головою Єлисаветграда. Будівля №32 в 1872 році придбала Ксенія Олексіївна Савельєва, прабабуся теперішній її власниці Галини Павлівни повірений. За словами Галини повірений в будинку №40 проживала сім'я Нейгаузів. Трохи далі в напрямку вулиці Декабристів був будинок родини Шимановських. На розі вулиць Миргородської (Калініна - Шульгиних) двоповерховий будинок №67, деякі стверджують, що в ніші його фасаду в післявоєнні роки стояв бюст Гоголя. Інші - переконані, що бюст був у вікні, треті - стояв на будинку. На розі з провулком Поліцейським (нині Декабристів) знаходився будинок, який колись належав нотаріуса Володимиру Григоровичу Шевченку. Відомо, що він був представником автомобільної фірми «Форд» в Єлисаветграді. (газета 21 Канал, №19 (1317), 11.05.2017 р.)

У червні 2018 року вулиця знову стала односторонньою, а саме від вулиці Петропавлівської до вулиці Кропивницького. Організація двостороннього руху була тимчасовою на час проведення капітального ремонту обласної дитячої лікарні. (газета 21 Канал, №25 (1375), 21.06.2018 р.)

Протяжність вулиці становить близько 2700 метрів. Переглянути перелік протяжності всіх вулиць можна тут.

Кількість переглядів: 6431


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх