Система Orphus

Куроп'ятникова вулиця

Дата додавання: 2011-06-09

Вулиця складається з двох старовинних вулиць Сінна (яка вела до Сінний площі, нині розташований готель «Турист» ) і Сугоклійська (назву вулиця отримала на честь річки Сугоклея , яка протікає через місто і є правою притокою річки Інгул).

листівка

Пізніше вулиці були об'єднані і назвали на честь Героя Радянського Союзу - Григорія Олександровича Куроп’ятнікова.

Куроп’ятніков
Куроп’ятніков Г.О.
(1921 - 1982)

Дата перейменування невідома, але можна припустити, що це сталося в 50-х роках ХХ століття.

Протяжність вулиці становить близько 1460 метрів. Переглянути перелік протяжності всіх вулиць можна тут.

Біографія Григорія Куроп’ятнікова:

Куроп’ятніков Григорій Олександрович - командир відділення мінерів сторожового катера "СК-065" 5-го дивізіону сторожових катерів Охорони водного району Чорноморського флоту, старшина 2-ї статті.

Народився 24 січня 1921 року в місті Єлисаветграді (з 1939 року - Кіровоград) в родині робітника. Росіянин. Член ВКП(б)/КПРС з 1944 року. Закінчив сім класів неповної середньої школи. Працював токарем на кіровоградському заводі сільськогосподарських машин "Червона зірка" .

В Прикордонних військах НКВД СРСР з 1939 року. Закінчив школу озброєння в Севастополі, після чого направлений на катер "СКА-125" 4-го Чорноморського загону прикордонних суден Українського прикордонного округу.

Війна застала майбутнього героя на швидкохідному сторожовому катері.

Брав участь в бойових діях в гирлі Дунаю влітку 1941 року, в обороні Одеси і Севастополя. У грудні 1941 року його катер переданий в Туапсинську військово-морську базу, в її складі висаджував десанти на Керченський півострів в грудні 1941 року і евакуював звідти ж розбиті війська Кримського фронту в травні 1942, обороняв кавказьке узбережжя в 1942, брав участь у висадці десантів під Новоросійськом в лютому 1943 року і в забезпеченні радянського плацдарму на "Малої землі".

В ніч з 24 на 25 березня 1943 року катер супроводжував транспорт з вантажем для фронту. Коли підійшли до місця призначення, несподівано з'явилася ворожа авіація: тридцять бомбардувальників проти маленького катера і транспортних кораблів.

Як тільки прозвучала бойова тривога, Г.О. Куроп’ятніков відкрив загороджувальний вогонь по літаках, збиваючи їх з бойового курсу і не даючи можливості вести прицільне бомбардування. Екіпаж виявив залізну стійкість, борючись за життя катери і транспорту. У розпалі бою Г.О. Куроп'ятникова відірвало ліву руку, кілька осколків потрапило в груди і голову. Стікаючи кров'ю, він продовжував стріляти однією рукою. Несподівано на кормі виникла пожежа, загорілися димові шашки. Які перебували біля глибинних бомб. З хвилини на хвилину міг статися вибух. Григорій кинувся до місця пожежі, здоровою рукою спробував скинути шашки за борт, але вони були укріплені. Тоді він перегриз кріплять канати зубами і скинув, нарешті, палаючі шашки в море. Катер був врятований.

Тим часом друга група ворожих літаків зайшла на бойовий курс. Зібравши останні сили, гвардії старшина першої статті Г.О. Куроп’ятніков знову відкрив вогонь по фашистських літаках. Атака була відбита. Транспорт з військовим вантажем врятований.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 липня 1943 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецько-фашистським загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм старшині 2-ї статті Григорію Олександровичу Куропятнікова присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі "Золота Зірка" (№ 1050).

Орден Леніна і Золота зірка Героя Радянського Союзу

Похований в Кіровограді в Пантеоні Вічної Слави (Меморіальний комплекс "Фортечні вали" ).

Постановою Ради Міністрів СРСР від 24 жовтня 1983 року ім'я Григорія Куроп'ятникова присвоєно прикордонному сторожовому кораблю Західного прикордонного округу.

Сторожовий корабль

Зі слів дружини героя, Куроп'ятникова Анни Олексіївни, на сторожовому катері несуть службу призовники виключно з міста Кіровоград.

В одному із залів музею Чорноморського Флоту в Севастополі експонується модель катера «СК-065», на якому здійснив свій подвиг наш земляк, і поруч - портрет героя.

Модель катера «СК-065»

У 2010 році Григорію Куропятнікова був встановлений пам’ятник.

(За матеріалами - Патріотичний інтернет-проект "Герої Країни" , фотографія сторожового катера - Інформаційний ресурс Чорноморський флот)

Кількість переглядів: 4301


При використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на офіційний сайт http://www.elisavetgrad.ho.ua обов'язкова

  Наверх